Na Spišskom hrade dnes slávnotne otvorili novú návštevnú sezónu

03.05.2008 Celý región

Spišské Podhradie 3. mája (TASR) - Novú návštevnú sezónu slávnostne otvorili dnes popoludní na Spišskom hrade, ktorý patrí k najväčším hradným komplexom v Európe a ako jedna z prvých pamiatok na Slovensku bol ...
Program s podtitulom \"ako chutí história\" sa začal historickým sprievodom, pokračoval slávnostnou svätou omšou v hradnej kaplnke sv. Alžbety a večer ho uzavrie činoherná komédia \"Márna lásky snaha\" na motívy hry Williama Shakespeara.
Mnohých návštevníkov hradu zabávali šermiari, dobová hudba a novinkou boli kulinárske špeciality z hradnej kuchyne. \"Nejde síce o novinku, keďže kuchyňu sme zriadili už vlani, ale v tomto roku pribudla pec, na ktorej aj pečieme. Návštevníci tak môžu ochutnať napríklad čerstvo upečený posúch podľa stredovekého receptu. Mnohí vlani poukazovali na to, že dobové recepty si môžu iba prečítať, ale nie aj vyskúšať, \" povedala na margo noviniek Anna Novotná, riaditeľka zo Spišského múzea v Levoči, ktoré hrad spravuje.
Z vynovených expozícií spomenula zbrojnicu ale aj spálňu hradných pánov, v ktorej inštalovali posteľ s baldachýnom zo 17. storočia. Zmeny v expozícii majú za cieľ prezentovať život obyvateľov hradu v minulosti.
\"Vďaka tomu, že sa nám podarilo vyriešiť vodovod a odpad v areáli hradu, môžeme návštevníkom sprístupniť hradnú kuchyňu aj menej tradičným spôsobom, \" dodala riaditeľka.
Spišský hrad patrí k najnavštevovanejším na Slovensku. Vlani tam privítali takmer 180.000 turistov zo Slovenska i zahraničia. Keďže v tomto roku sprístupnili hradný areál (bez expozícií) už v marci, predpokladajú ďalší nárast návštevnosti.
 

Vyberte región